Gehoorapparaat
Ouders

Schaam je niet als je een hoortoestel moet dragen

De laatste jaren lijkt het wel of er steeds meer personen zijn die gehoorproblemen hebben. Vooral bij jongeren komt dit steeds vaker voor. Door het hard afspelen van muziek en de harde muziek die bij concerten wordt afgespeeld krijgen veel jongeren op jonge leeftijd al gehoorproblemen. In veel gevallen zullen ze slechter gaan horen of zelfs gesprekken zonder hulpmiddelen niet meer kunnen volgen. Wanneer dat het geval is, moet je naar de audicien gaan. Een audicien is een specialist voor audiologische apparatuur. Het zijn vooral jongeren die zich schamen als ze een hoorapparaat moeten dragen. Dat is niet nodig. Ga naar een geregistreerde audicien. 

De audicien

Een audicien houdt zich bezig met het meten van het gehoor. Wordt er een gehoorschade gemeten dan zal hij dat proberen te corrigeren met bepaalde hulpmiddelen. Heeft de audicien een gehoorbeperking geconstateerd dan zal hij dat door een gehoorapparaat proberen op te lossen. De audicien zal tijdens het onderzoek met een audiometer de gehoordrempel bepalen. Tijdens het onderzoek worden dan tonen weergegeven. Je moet dan aangeven welke tonen je hoort door het drukken op een knopje. Door het onderzoek kan hij het juiste hulpmiddel vaststellen. Wanneer het nodig is kan hij daarna in één of beide oren een hoorapparaat aanmeten. De meeste verzekeraars vergoeden de hoortoestellen. Wanneer je eenmaal een hoortoestel hebt, zal je nog vaker bij de audicien terechtkomen. Dat kan zijn om het hoortoestel schoon te maken, vervanging van de batterij of om het te repareren.

Soorten hoortoestellen

Je moet je niet schamen als je een hoorapparaat moet dragen. Wanneer je een gehoorbeschadiging hebt, kun je slechter aan de maatschappij deelnemen. Dat kun je oplossen door gebruik te maken van een hoortoestel. Er zijn tegenwoordig hoortoestellen die zo klein zijn dat je ze praktisch niet meer ziet als ze gedragen worden. Er zijn veel verschillende prijsklassen. Je kunt al een hoortoestel aanschaffen van ongeveer €150 per stuk, maar ook van ongeveer €2000 per stuk. In veel gevallen betaalt de verzekeraar de kosten van een hoortoestel. Laat de audicien eerst uitrekenen wat je eventueel moet bijbetalen, voordat je een beslissing neemt wat voor een hoortoestel je wilt hebben.
Bron: https://www.vanboxtelhoorwinkels.nl/hoortoestellen

Dit vind je misschien ook leuk...