Promoverende dochter in huis
Dagboek van

Dagboek: Promoverende dochter in huis

Oh, wat ben ik blij dat de versoepelingen om de hoek kwamen. Fijn hoor, dat ik mijn kinderen ineens zoveel zag. We hebben ook flink geklets deze periode. Blijkt mijn zoon toch ineens wel stiekem verliefd te zijn op ons overbuurmeisje. Maar ach, daar gaat het niet om. Ik ben blij dat we hire thuis eigenlijk weer wat vaker naar buiten mogen. Niet alleen fijn voor mij, maar ook fijn voor mijn dochter. Die is namelijk drukker dan ooit.

De laatste loodjes

Ze zeggen altijd dat de laatste loodjes het zwaarst zijn. Nou, mijn dochter – en met haar veel andere studenten die bezig zijn met hun proefschrift – krijgen daar nog eens een extra lading bovenop. Want zij kunnen niet alleen lastiger aan de slag, maar tijdens de verplichte quarantaine is het ook nog eens een stuk lastiger om onderzoek te doen.

Hallelujah voor het internet. Kennisbanken, CBI, online interviews, Zoom niet te vergeten. Want onze dochter (hoe is ze ineens zo snel oud geworden?!) heeft het toch maar geflikt. Ze heeft inmiddels een mooi proefschrift waar nog slechts een aantal kleine finishing touches voor uitgevoerd moeten worden.

Een extra helpende hand

Doordat ze enkel en alleen de keukentafel als ‘werkplek’ had, maakte het ook niet bepaald gemakkelijk. 5 uur is ineens geen sluitingstijd meer. De keukentafel is 24/7 tot beschikking. En die uren heeft ze er ook echt in gestoken. Mijn man en ik hebben daarom als verrassing een mooie outfit en schoenen gekocht (hopen dat ze het mooi zal vinden!) en hebben contact met een bedrijf opgenomen waar we haar proefschrift laten drukken. Onze dochter heeft namelijk al genoeg aan haar hoofd en daar kon het uitzoeken van zo’n bedrijf echt niet extra bij komen.

Toch vonden mijn man en ik het ook best lastig hoor. Wij hebben allebei ook wel gestudeerd, maar mijn man heeft MBO en ik HBO afgerond. Een universitaire opleiding is voor ons allebei totaal nieuw. Gelukkig hebben we haar wel kunnen helpen met gezonde lunches aanbieden, haar om de paar uur meenemen voor een rondje wandelen buiten en nog een aantal van die kleine dingen.

Hebben jullie ook promoverende kinderen thuis? En hoe hebben jullie ze kunnen helpen? Voor iedereen (zowel de promoverende studenten als de ouders): zet ‘m op. We zijn er bijna!

Dit vind je misschien ook leuk...